Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Sodobno univerzalno preskuševališče za fluidno tehniko

19. jan. 2010 00:00:00
 
Na MSOE (Milwaukee School of Engineering), ki ima enega najstarejših laboratorijev in programov visokošolskega izobraževanja za fluidno tehniko v ZDA, so zasnovali in izdelali prototip sodobnega univerzalnega preskuševališča za hidravliko. Preskuševališče nameravajo izdelovati kot standardni učni pripomoček za visokošolsko poučevanje fluidne tehnike na višji stopnji bodočih inženirjev strojništva.

Preskuševališče je zasnovano kot univerzalno, inteligentno, kompaktno in ?? primerno za visokošolske študije, pa tudi za specialistično strokovno usposabljanje v industriji. Zasnova je utemeljena v Centru za kompaktno in učinkovito fluidno tehniko (Center for Compact & Efficient Fluid Power) v okviru Tehničnega raziskovalnega centra Nacionalnega sklada za znanost (National Science Foundation Engineering Research Center).

Preskuševališče je prevozno na kolesih z ogrodjem, ki nosi vse potrebne sestavine in enote. Sestavine so iz standardne industrijske ponudbe, med seboj povezane s standardnimi cevnimi priključki ISO in hitrimi cevnimi spojkami.

Enote in sestavine omogočajo oblikovanje vezij in preučevanje naslednjih disciplin fluidne tehnike: hidravlika, elektrohidravlika, pnevmatika, elektropnevmatika in elektromehanika. Preskuševališče omogoča šolanje in usposabljanje na osnovni in višjih stopnjah v obsegu standardnih ali posebnih tečajev tako za stacionarno kot mobilno uporabo fluidne tehnike.

Krmilna vezja omogočajo krmiljenje sistemov s premočrtnim ali vrtilnim gibanjem, za pozicioniranje in/ali krmiljenje hitrosti, merjenje tlaka, toka, sile in navora.

Zasnova inteligentnega preskuševališča obsega:

- PC-krmiljenje in nadzor delovanja,
- izbiro ISO ali anglosaškega sistema enot,
- črpalke s spremenljivo iztisnino,
- prilagodljivi in interaktivni način krmiljenja črpalke, po izbiri uporabnika,
- nastavitev delovnega tlaka in/ali najvišje temperature obratovanja,
- opozorilne signale pri nedovoljenem povišanju temperature, pojavu kavitacije, odstopanju nivoja olja in zamašenosti filtrov,
- avtomatizirane podsisteme preskušanja,
- pametna navodila za vzdrževanje (npr. elektro-hidropnevmatika).

Dodatne informacije so na voljo pri: dr. Medhatu Khalilu na MSOE, tel.: + (414) 277-7269 ali e-pošta: khalilmsoe.edu.

Vir: Po H & P 62( 2009)10 - str. 10
 

Novice

 
 
RAZPIS NAGRAD TEHNOLOŠKE MREŽE TEHNOLOGIJA VODENJA PROCESOV
Tehnološka mreža »Tehnologija vodenja procesov« (TM TVP) razpisuje nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela. Nagrade so namenjen... »
 
 
Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrs... »
 
 
29. Tehniški posvet vzdrževalcev Slovenije
Program  posvetovanja
Otočec, 9. in 10. oktober 2019 »
 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.