Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

ENODNEVNO POSVETOVANJE O TRIBOLOGIJI, MAZIVIH in TEHNIČNI DIAGNOSTIKI

30. sep. 2014 00:00:00
 
Slovensko društvo za tribologijo organizira strokovno posvetovanje s področja tribologije, maziv in tehnične diagnostike. V seriji uveljavljenih SLOTRIB konferenc bo letošnja, trinajsta po vrsti, posvečena novim izzivom v tribologiji.

Enodnevno posvetovanje SLOTRIB'14 bo 11. novembra 2014 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani.

V zadnjem desetletju se razvoj tribologije odraža v številnih znanstvenih dosežkih, ki so omogočili nastanek novih področij kot so eko-tribologija, nano-tribologija in bio-tribologija. Obvladovanje trenja, mazanja in obrabe je ključ za povečanje zmogljivosti, obratovalne dobe ter energetske učinkovitosti mehanskih sistemov, kar vodi do manjše obremenitve okolja in je odgovor na enega od najpomembnejših izzivov sodobne družbe. Smotrna izraba naravnih virov in energetska učinkovitost sta pomembna dejavnika dolgoročne sonaravne rasti.

Na globalni ravni je predstavljena vrsta novih materialov in tehnologij, vendar se vse bolj opaža, da njihove tribološke lastnosti in prednosti niso v zadostni meri znane končnim uporabnikom. Še posebej to velja za področje površinskih tehnologij in kontaktnega inženiringa, ki se izjemno hitro razvija in omogoča povsem nove funkcionalnosti in zmogljivosti mehanskih sistemov.

V zaostreni tržni konkurenci postaja vzdrževanje tehničnih sistemov eden od ključnih dejavnikov za večjo učinkovitost poslovanja. Številne in vse bolj izpopolnjene metode tehnične diagnostike omogočajo zajem in analizo parametrov obratovanja kot indikatorjev poškodb ter predstavljajo hrbtenico sodobnega vzdrževanja. Padec cen elektronskih komponent in posledično opreme za spremljanje stanja je povzročil pravi razmah tega področja, ki je seveda tudi letos nepogrešljivi del posvetovanja.

Več informacij o posvetovanju SLOTRIB'14 lahko najdete na naslovu: www.tint.fs.uni-lj.si.

 

Novice

 
 
RAZPIS NAGRAD TEHNOLOŠKE MREŽE TEHNOLOGIJA VODENJA PROCESOV
Tehnološka mreža »Tehnologija vodenja procesov« (TM TVP) razpisuje nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela. Nagrade so namenjen... »
 
 
Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrs... »
 
 
29. Tehniški posvet vzdrževalcev Slovenije
Program  posvetovanja
Otočec, 9. in 10. oktober 2019 »
 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.