Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Modna obutev in trendi tehnološkega razvoja, povezani z novimi tehnologijami

6. nov. 2014 00:00:00
 
Na MOS-u 2014 so se odbor za znanost in tehnologijo in njegovi partnerji predstavili  s številnimi inovacijami. Zelo izstopajoči so bili interaktivni modni čevlji, ki so ob ogledu sejma navdušili celo predsednika države Boruta Pahorja in predsednika vlade dr. Mira Cerarja. Zakaj so se čevlji modne oblikovalke Ingrid Logar iz Slovenske Bistrice znašli v skupni predstavitvi odbora za znanost in tehnologijo in uglednih partnerjev, kot je Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Center odličnosti Namaste in Nanocenter, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut iz Ljubljane, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in številni drugi?

Ingrid Logar ob predstavitvi modnih čevljev
Ingrid Logar ob predstavitvi modnih čevljev

Na sejmu smo predstavili interaktivno modno obutev, ki bo s pomočjo aplikacije na pametni mobilni napravi uporabniku omogočala poljubno nastavljanje barvnega odtenka pete. Peta na čevljih je iz prozornega materiala in je osvetljena z LED-svetilom. Odtenek svetlobe se da poljubno nastavljati s pomočjo aplikacije, ki teče na mobilni napravi. Aplikacija omogoča nastavljanje barvnega odtenka ročno v RGB-načinu ali pa odtenek izberemo tako, da označimo področje na sliki, ki jo zajamemo s fotosenzorjem mobilne naprave. Na ta način lahko barvni odtenek pete kombiniramo z barvnimi odtenki oblačil ali z barvami modnih dodatkov (npr. torbice). Izbrano nastavitev odtenka barve na čevelj prenesemo brezžično s pomočjo tehnologije NFC (Near Field Communication). Elektronika nato poskrbi, da peta v izbranem odtenku tudi dejansko sveti. Inovacija je požela ogromno pohval in zanimanja širše javnosti, še zlasti kot nov trend razvoja modne obutve, zlasti ženskih čevljev, ki bo šel v smeri spreminjanja barve obuvala v večjem delu njegove površine in  uporabe povsem novih materialov (tudi antimikrobnih), vgradnje številnih dodatnih senzorjev, ki bodo zaznavali počutje noge v čevlju, oblikovne značilnosti in kasneje mogoče tudi v smeri medicinskega in  ortopedskega monitoringa. Ni pa niti izključena možnost, da bodo ti čevlji nekoč opremljeni tudi s piezogeneratorjem, ki bo ob hoji generiral električno energijo in z njo napajal elektroniko v čevljih in druge mobilne naprave, ki jih vedno pogosteje nosimo s seboj. Elektroniko in komunikacijo interaktivnih čevljev razvijajo v Laboratoriju za elektronske in informacijske sisteme (LEIS), ki ga na FERI Univerze v Mariboru vodi doc. dr. Iztok Kramberger, sicer tudi podpredsednik odbora za znanost in tehnologijo pri OZS. Elektroniko za konkretne interaktivne modne čevlje pa so razvili dr. Marko Kos z iste fakultete in  drugi sodelavci. Kar je pri celotni zadevi še najbolj pomembno, je to, da gre za slovensko znanje, slovensko inovacijo z izjemnim tržnim potencialom in za primer dobre prakse, saj se je inovativna podjetnica in modna oblikovalka Ingrid Logar povezala z raziskovalci Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Takšno sodelovanje je namreč izjemnega pomena za uspešen razvoj slovenskega gospodarstva. Na sejemski predstavitvi je v okviru odbora za znanost in tehnologijo sodelovala tudi revija Ventil.
Janez Škrlec, inž.
Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS
 

Novice

 
 
RAZPIS NAGRAD TEHNOLOŠKE MREŽE TEHNOLOGIJA VODENJA PROCESOV
Tehnološka mreža »Tehnologija vodenja procesov« (TM TVP) razpisuje nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela. Nagrade so namenjen... »
 
 
Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrs... »
 
 
29. Tehniški posvet vzdrževalcev Slovenije
Program  posvetovanja
Otočec, 9. in 10. oktober 2019 »
 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.