Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Osem let uspešnega sodelovanja z Institutom Jožef Stefan

18. dec. 2014 00:00:00
 
Leta 2006 je Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije uspel velik met, saj se je uspela povezati z našim največjim znanstveno raziskovalnim Inštitutom v Sloveniji, Institutom Jožef Stefan. O tem za drobno gospodarstvo pomembnem koraku smo se pogovarjali s pobudnikom povezovanja med gospodarstvom in znanostjo, predsednikom odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Janez Škrlecem, sicer dolgoletnim članom Sveta za znanost in tehnologijo RS.

Zdelo se je nemogoče, da bi se lahko povezali z Institutom Jožef Stefan

Škrlec se spominja leta 2005, ko so stekli prvi pogovori med Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Institutom Jožef Stefan o možnosti medsebojnega sodelovanja. Na mojo pobudo sem se takrat srečal z vrhunskim znanstvenikom Instituta Jožef Stefan prof. dr. Dragan Mihailovićem in mu izrazil željo, da bi začeli sodelovati na področju novih materialov in nanotehnologije. Na veliko presenečenje je profesor Mihailović moj predlog z navdušenjem sprejel in ga podprl ter me nemudoma predstavil žal danes že pokojni znanstvenici prof. dr. Mariji Kosec, takratni vodji odseka K5 (za elektronsko keramiko). Koščeva je v tistem času vodila tudi znanstveni svet IJS  in je veljala za veliko podpornico povezovanja znanosti in gospodarstva. Ob podpori, ki sem jo dobil od omenjenih dveh znanstvenikov sem imel odprto pot tudi do direktorja Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Jadran Lenarčiča. Prav slednji pa je bil tisti, ki je lahko odločil ali bo do sodelovanja na nivoju celotnega inštituta sploh prišlo ali ne? Leta 2006, torej natanko pred osmimi leti je prišlo na nek način do zgodovinskega podpisa dogovora o sodelovanju med Institutom Jožef Stefan in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije. V teh letih je bilo sodelovanje zelo intenzivno, saj smo skupaj uspešno izvedli več kot 50 strokovnih dogodkov in različnih srečanj. Med uspešnejše dogodke zagotovo sodijo nanotehnološki dnevi. Odlično sodelovanje pa je v teh letih bilo tudi na skupnih sejemskih predstavitvah in leta 2013 in 2014 smo skupaj prejeli celo srebrno in zlato priznanje Celjskega sejma v okviru mednarodnega sejma MOS.

Direktor Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Jadran Lenarčič (na sliki desno), se pogosto udeležuje skupnih dogodkov, ki jih organizira OZS in Institut Jožef Stefan in še drugi partnerji

Naše sodelovanje se je prav s pomočjo Instituta Jožef Stefan razširilo še v Center odličnosti Namaste in Center odličnosti za nanoznanost in nanotehnologijo Nanocenter. Kljub dobrim rezultatom našega sodelovanja, pa je bilo tudi veliko ovir in različnih preprek, ki so že nekakšna stalnica v Sloveniji na področju povezovanja gospodarstva in znanosti. Po osmih letih smo na točki, ko bo sodelovanje potrebno še nadgraditi, za uspešnost tega procesa pa bo potrebna celovita podpora, tako znotraj OZS kot v  Institutu Jožef Stefan in tudi širše. Učinkovito sodelovanje med gospodarstvom in znanostjo je namreč ključnega pomena za razvoj celotne slovenske družbe. Sam se zavedam, da bo uspešnost sodelovanja gospodarstva in znanosti tudi v prihodnje precej odvisna od posameznikov, ki imajo vizijo in so v skupno dobro pripravljeni žrtvovati veliko truda, energije in časa. Na strani Instituta Jožef Stefan je to zagotovo direktor profesor Jadran Lenarčič, kateremu gre vsekakor posebna zahvala. V teh letih pa se je izjemno izkazala tudi prof. dr. Maja Remškar in še nekateri drugi. Na strani OZS pa je to seveda odbor za znanost in tehnologijo, ki letos prav tako obeležuje 8 let uspešnega delovanja. Svojevrstno podporo navedenim aktivnostim pa dajejo tudi mediji, še zlasti revija Ventil, IRT 3000 in drugi, zaključuje naš sogovornik Janez Škrlec.

OZS uspešno sodeluje tudi z drugimi

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sodeluje tudi z Univerzo v Mariboru, še zlasti s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Dobro sodeluje tudi z Fakulteto za elektrotehniko in Fakulteto za strojništvo, Univerze v Ljubljani, Univerzo v Novi Gorici in Kemijskim inštitutom v Ljubljani, ter Nacionalnim inštitutom za biologijo.
 

Novice

 
 
RAZPIS NAGRAD TEHNOLOŠKE MREŽE TEHNOLOGIJA VODENJA PROCESOV
Tehnološka mreža »Tehnologija vodenja procesov« (TM TVP) razpisuje nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela. Nagrade so namenjen... »
 
 
Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrs... »
 
 
29. Tehniški posvet vzdrževalcev Slovenije
Program  posvetovanja
Otočec, 9. in 10. oktober 2019 »
 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.