Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Poenostavljeno označevanje tekstilnih izdelkov Rašica

19. jan. 2010 00:00:00
 
Za družbo Rašica je LEOSS pripravil rešitev za poenostavljeno označevanje tekstilnih izdelkov. Ko so bile vse zahteve definirane in izbrana ustrezna oprema, je dejanska uvedba vzela vsega tri ure.

Kako kakovostno in pravilno označiti tekstilne izdelke s črtno kodo? Kako hitro zagotoviti obesne kartončke in narezane všivne tekstilne etikete? Tiskanje na tekstilne trakove.

Integracija tiskanja etiket v obstoječi informacijski sistem. Poenostavljeno označevanje tekstilnih izdelkov je omogočila uvedba programske rešitve NiceLabel Suite, ki zagotavlja v povezavi z industrijskimi tiskalniki Zebra tiskanje več kot 11.000 kartončkov dnevno. Tiskanje etiket poteka avtomatsko zaradi modula NiceWatch, s katerim nastavimo poljubno proženje izpisa kartončkov in všivnih trakov direktno iz obstoječega informacijskega sistema.

1. Kakšno je bilo stanje pred uvedbo naše rešitve (delo pred implementacijo)?

Delo je potekalo preko papirjev, vključenih je bilo več zaposlenih. Pojavljale so se človeške napake, ki so privedle do nezanesljivega označevanja.

2. Kako je potekala implementacija?

NiceLabel Suite (modul NiceWatch – job datoteke) + tiskalnik Zebra ZM400 za dotisk na kartončke. Tisk deklaracij z znaki za vzdrževanje na tekstilni material (všivne etikete) ter sprotno rezanje potiskanih trakov na poljubno dolžino z industrijskim tiskalnikom Zebra 2746e.

3. Čas uvedbe rešitve
Rešitev je bila uvedena v manj kot treh urah. Dve uri je vzela namestitev tiskalnika s finimi nastavitvami in priklopom v lokalni informacijski sistem, medtem ko smo za konfiguracijo programske opreme NiceLabel potrebovali manj kot eno uro.

4. Kaj je prinesla rešitev? Kako poteka delo po implementaciji (način dela potem)?
Označevanje je zanesljivejše in poenostavljeno ob znatno večji hitrosti dela. Število napačnih izpisov se je drastično zmanjšalo, pomemben prihranek predstavlja močno povečana produktivnost. Rešitev zahteva manj uporabnikov za več opravljenega dela. Črtna koda je varovalka, ki zmanjšuje število napak.

Industrijski tiskalnik etiket Zebra ZM400 1, 5 st

5. Kakšne so bile alternative naši rešitvi in zakaj niso bile izbrane?
Termalni tiskalniki drugih proizvajalcev niso bili ustrezni zaradi nezmožnosti tiska na tekstilne trakove kot tudi ne na obesne kartončke. Alternative programski opremi NiceLabel ni bilo.

6. Čas, v katerem se je investicija povrnila?
Investicija se je povrnila prej kot v enem letu.

7. Kakšni so prihranki (npr. čas, enostavnejše delo, hitrejši zajem podatkov ...)?

Rešitev zahteva manj uporabnikov za več opravljenega dela. Prihranki so časovni in denarni. Napačnih izpisov je bistveno manj, zato je manj pritožb in odpadnega potrošnega materiala.

Kaj pridobi uporabnik takšnega sistema?
Poenostavitev. Višjo hitrost. Zanesljivost. Manjšo porabo repromateriala. Delo je enostavnejše, poteka hitreje in natančneje. Napačnih izpisov je manj, produktivnost je visoka – manj uporabnikov za več opravljenega dela. Ekološki vidik – manj papirja. Tehnologija črtne kode preprečuje napake.

O Zebri ZM400


Gre za univerzalni industrijski termalni tiskalnik, ki nadomešča vse predhodnike iz serije Z, vključno z modelom TLP2746e (tako je mogoče naročiti tudi model, ki se obnaša kot TLP2746e). ZM400 ima vgrajen nož za odrez nalepk in je zaščiten s kovinskim ohišjem. Zagotavlja tiskanje etiket do širine 104 mm pri hitrosti 254 mm/s in ločljivost tiskalne glave 8 pik/mm. Pomnilnik DRAM 16 MB, FLASH 8 MB, programski jezik ZPL z naborom znakov UNICODE in standardno vgrajeno RTC za izpis datuma in ure. Komunikacijski vmesniki so paralelni, serijski in USB 2.0. Senzorji: pomični prosojni in fiksni odbojni senzor.

Vir: LEOSS, d. o. o., Dunajska c. 106, 1000 Ljubljana, tel.: 01 530 90 20, faks: 01 530 90 40, internet: www.leoss.si, e-mail: leoss@leoss.si, g. Gašper Lukšič
 

Novice

 
 
RAZPIS NAGRAD TEHNOLOŠKE MREŽE TEHNOLOGIJA VODENJA PROCESOV
Tehnološka mreža »Tehnologija vodenja procesov« (TM TVP) razpisuje nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela. Nagrade so namenjen... »
 
 
Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrs... »
 
 
29. Tehniški posvet vzdrževalcev Slovenije
Program  posvetovanja
Otočec, 9. in 10. oktober 2019 »
 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.