Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

»Stičišče znanosti in gospodarstva« v okviru MOS 2017

1. jun. 2017 00:00:00
 

TERMIN:  od 12. do 17. septembra 2017

LOKACIJA: 50. mednarodni sejem obrti in podjetnosti, Celje, Dečkova 1

V okviru 50. mednarodnega sejma obrti in podjetnosti v Celju bomo tudi letos organizirali »Stičišče znanosti in gospodarstva«.

Svoje delo in znanstvena dognanja bodo predstavile poglavitne raziskovalne inštitucije v Sloveniji: Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Mariboru, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta (oddelek OTGO), Univerze v Ljubljani., Center odličnosti Nanocenter, SIS EGIZ, Visoka šola za bioniko na Ptuju, Višja strokovna šola ŠC Ptuj, Fakulteta za informacijske študije Novo Mesto, Pisarna za prenos tehnologij in inovacij ter visokotehnološka podjetja: Skylabs d.o.o, Cosylabs d.d, EKOSEN d.o.o, PIPISTREL d.o.o, RLS d.o.o,  EUREL d.o.o, Dobre rešitve d.o.o, PS d.o.o iz Logatca, Miel Elektronika d.o.o, DUOL d.o.o, Makro Team d.o.o, Nanotul d.o.o, INTRI d.o.o, Saving d.o.o, INEA d.o.o, Inštitut za okoljevarstvo in senzorje d.o.o, TECES, ROTO d.o.o  in mnogi drugi.

Na Stičišču znanosti in gospodarstva bodo predstavljene vrhunske tehnologije z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, IT, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije ipd. Poudarek bo na predstavitvi novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicih in sodobnih izobraževalnih programih.

Letošnje stičišče bo usmerjeno predvsem na področje mikro, bio in nanotehnologij ter vesoljskih tehnologij. Velik poudarek bo tudi na razvoju bionike, aplikativnosti nanotehnologij, razvoju prvega slovenskega nanosatelita (ki je v zaključni fazi in ga razvijata podjetje SkyLabs in FERI – Univerza v Mariboru), izzivih pametnih tekstilij, energetike (sodobno IR ogrevanje) idr. Predstavljeni bodo novi izzivi za shranjevanje toplote ter razvoj elektro in nanoelektrokalorikov kot materialov za grelno hladilne naprave naslednje generacije. Med drugim bo predstavljen tudi razvojni koncept bionskega človeka za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionike in razvoj bionskih protez, vsadkov, vmesnikov ter podpornih tehnologij sodobne medicine.

Stičišče bo tako predstavljalo priložnost za promocijo slovenske znanosti, predvsem pa tudi priložnost za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Na dogodku bodo predstavljeni tudi primeri dobre prakse sodelovanja med razvojno-raziskovalnimi inštitucijami in podjetji oz. gospodarstvom.

Dogodek bo potekal s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v hali L1 Celjskega sejmišča.

Medijski partnerji dogodka so: revija Ventil, IRT3000 in Kvadrati.

Vodja projekta je Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo RS.
 

Novice

 
 
3 »Stičišče znanosti in gospodarstva« v okviru MOS 2018
V okviru 51. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti (največja poslovno-sejemska predstavitev regije) v Celju bomo letos organizirali že tretje ... »
 
 
Nov svetovni rekord - več kot 118 km/h
Z razglasitvijo prireditelja svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2023 se je zaključila sezona zimskih športov za leto 2017/2018. »
 
 
Poletna šola strojništva
Fakulteta za strojništvo bo tudi v letošnjem letu od 21. do 24. avgusta 2018 organizirala Poletno šolo strojništva za osnovnošolce od 7. do 9. ra... »
 

Izpostavljamo znanstvene in strokovne članke

   
   
   MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.