Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

DIRekt v prihodnost – Dnevi industrijske robotike 2018

3. apr. 2018 00:00:00
 

Roboti so postali pomemben temelj naše družbe - olajšujejo naše delo, izboljšujejo kvaliteto življenja in omogočajo nov vpogled v raziskovanje ter zabavo. Našteto vam bomo v prihajajočem tednu med 9. in 13. aprilom predstavili študenti Fakultete za elektrotehniko na zdaj že tradicionalnem dogodku Dnevi industrijske robotike - DIR 2018. Tako študente* kot širšo javnost** vabimo, da se nam na Fakulteti za elektrotehniko pridružite v zanimanju za robotiko.

TEKMOVANJE RobotChallenge
Pred dogodkom bo ponovno potekalo tekmovanje RobotChallenge, kjer se tekmuje v načrtovanju robotskih celic v programskem okolju RobotStudio. Študente, ne glede na smer študija, vabimo, da se prijavite in preizkusite svoje sposobnosti reševanja problemov ter potegujete za praktične nagrade. Predhodno znanje ni pogoj za udeležbo, saj bo za prijavljene organizirano uvodno predavanje.

PREDAVANJA
V ponedeljek, 9. aprila, se DIR uradno prične s predavanji na področju robotike. Govorilo se bo o analizi človeškega gibanja, tehnikah 3D tiskanja, humanoidem robotu TALOS in uporabi robotike za pridobivanje mineralnih surovin.

APLIKACIJE
Osrednji del dogodka - predstavitve aplikacij, ki jih pripravljamo študentje Fakultete za elektrotehniko - bo potekal od torka, 10., do četrtka, 12. aprila, v avli fakultete.
Pošta 101 bo z Mitsubishijevim robotom prikazala hitro razvrščanje pošte, ki zagotavlja manj napak in več razvrščenih pisem.
Za industrijski pridih bosta skrbela Kukina robota; prvi bo sestavljal izdelek, drugi pa brusil varnostne ventile in svoje delo preverjal preko Omronove kamere.
ABB-jev robot bo sestavljal sestavljanko, v prihodnost nas bo ponesel Yaskawin robot, ki bo voden telekinetično.
Da pa ne boste odšli lačni, bodo poskrbeli Yumi, ki bo pripravljal toaste, Epsonov robot vam bo postregel s piškotom, in robot Staubli, ki vas bo postregel na stojnici z limonado.

EKSKURZIJA
Dogodek bomo zaključili v petek, 13. aprila, ko bo za prijavljene študente organizirana strokovna ekskurzija v podjetji Domel in LTH Casting, kjer nam bodo predstavili proizvodnjo in robote, ki jih uporabljajo pri delu.
   
Več informacij o prijavah za študente in samem dogodku lahko najdete na naši spletni strani: www.dnevirobotike.si.

* Študentom katerekoli fakultete ali univerze omogočamo, da se udeležijo podrobne predstavitve delovanja robotov na aplikacijah. Udeležencem je s tem na voljo bližji vpogled v samo aplikacijo pod njenimi razvijalci, ki zahtevnost predstavitve prilagodijo glede na predznanje poslušalcev. Predhodna prijava je obvezna, saj je število mest omejeno.
** Ogled celotnega programa DIR je za vse obiskovalce možen v popoldanskem času brez prijave; vstop je brezplačen.

 

Novice

 
 
Dogodki, ki so se zapisali v zgodovino OZS in kličejo po nadaljevanju
V vsaki družbi je povezovanje znanosti in gospodarstva izjemno pomemben proces, ki spodbuja inovacije, razvoj novih izdelkov in storitev ter uporabo ... »
 
 
3 »Stičišče znanosti in gospodarstva« v okviru MOS 2018
V okviru 51. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti (največja poslovno-sejemska predstavitev regije) v Celju bomo letos organizirali že tretje ... »
 
 
Nov svetovni rekord - več kot 118 km/h
Z razglasitvijo prireditelja svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2023 se je zaključila sezona zimskih športov za leto 2017/2018. »
 

Izpostavljamo znanstvene in strokovne članke

 
 
Luka Čerče, David Muženič, Vinko Rotar, Franci Pušavec, Davorin Kramar
Merjenje pozicijske točnosti in kalibracija linearnih osi CNC-obdelovalnih strojev

 

 
Maja Lindič, Boštjan Podlipec, Matija Bušić, Damjan Klobčar
Toplotna obdelava maraging jekla, navarjenega s postopkom oblikovnega obločnega navarjanja z žico

 

 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.