Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Rehabilitacijski roboti in razvojni trendi na tem področju

21. avg. 2019 00:00:00
 
Rehabilitacijski roboti za zdravljenje senzomotoričnih pomanjkljivosti so predvsem nevrofiziološka perspektiva.V zadnjem desetletju je prišlo do hitrega in obsežnega razvoja robotov za rehabilitacijo senzomotoričnih pomanjkljivosti po poškodbi centralnega živčnega sistema (CNS). Številne inovacije so bile tehnološko usmerjene in so že primerne za klinično uporabo. Rehabilitacijski roboti morajo biti zasnovani na podlagi nevrofizioloških spoznanj, ki so osnova normalnih in okvarjenih senzomotoričnih funkcij, kar zahteva interdisciplinarno sodelovanje.

Rehabilitacijski roboti postajajo vedno bolj kompleksni in prilagodljivi specifičnim potrebam pacientov
Rehabilitacijski roboti postajajo vedno bolj kompleksni in prilagodljivi specifičnim potrebam pacientov

Okrevanje senzomotoričnih funkcij po poškodbi CNS temelji na izkoriščanju nevroplastičnosti s poudarkom na rehabilitaciji gibov, potrebnih za samostojnost gibanja. Za to pa je potrebna fiziološka aktivacija mišic in okončin, kar je mogoče doseči s funkcionalnimi gibi rok ter aktiviranjem ustreznih perifernih receptorjev. Takšne usmeritve so že privedle do razvoja inovativnih rehabilitacijskih robotov z naprednimi kontrolnimi shemami in sistemi ter uporabo integriranih senzorjev za stalno spremljanje in prilagajanje podpore dejanskemu stanju pacientov, vendar še vedno ostajajo novi in številni izzivi. Za pozitiven vpliv na izid delovanja morajo rehabilitacijski pristopi temeljiti na nevrofizioloških in kliničnih spoznanjih, pri čemer je treba upoštevati, da je okrevanje funkcije še vedno omejeno. Prav zato je za načrtovanje rehabilitacijskih robotov potrebna kombinacija specializiranega inženirskega in nevrofiziološkega znanja in vedno večje vključenosti bionike. Ko se ta ustrezno uporablja, lahko robotsko podprta terapija nudi številne prednosti v primerjavi s konvencionalnimi pristopi, vključno s standardiziranim okoljem za usposabljanje, prilagodljivo podporo in zmožnostjo povečanja intenzivnosti ter ustreznega odmerka fizičnega bremena terapevtov. Rehabilitacijski roboti so tako idealno sredstvo za dopolnitev konvencionalne terapije v klinikah in imajo velik potencial za nadaljnjo terapijo in pomoč tudi doma.

Med pomembnejša podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo terapevtskih robotov, naprav in sistemov, sodijo: AlterG, Inc., Ekso Bionics, Hocoma, Interactive Motion Technologies, Bioxtreme Robotics Rehabilitation, Instead Technologies, Kinestica in drugiMed pomembnejša podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo terapevtskih robotov, naprav in sistemov, sodijo: AlterG, Inc., Ekso Bionics, Hocoma, Interactive Motion Technologies, Bioxtreme Robotics Rehabilitation, Instead Technologies, Kinestica in drugi
 
Roboti za rehabilitacijo so za bolnike s posebnimi potrebami pravi rešitelji! Obstajajo posebni programi, ki robota prilagodijo stanju vsakega pacienta, odvisno od potreb, zahtev, bolezni, kot so poškodbe hrbtenjače, možganske kapi itd. Na svetovnem trgu robotov za rehabilitacijo se pričakuje, da se bo do leta 2025 uporaba in potrošnja robotov bistveno povečala. Rastoče povpraševanje po rehabilitacijskih robotih izhaja iz vedno večjega števila starejših in invalidnih oseb, ki potrebujejo tovrstne terapije tako v času kliničnih posegov kot kasneje v času aktivne rehabilitacije.

Danes je že precej načinov, ko robotika s pomočjo bionike pomaga pri rehabilitaciji, na primer pri spremljanju in nadzoru hitrosti gibanja, smeri, amplitude, vzorcev skupnega usklajevanja in nadzorovanih motenj, pri zagotavljanju vzdrževanja teže z minimalnim naporom in ponuja možnosti za bolj zanesljive, standardizirane teste in goniometrične ukrepe. Izven klinike za fizično rehabilitacijo se tovrstna robotika obeta predvsem kot učinkovit pripomoček za pomoč v obliki eksoskeletov spodnjih okončin ali robotskih ortoz za kolena, gležnje in stopala.

Janez Škrlec, inž., Razvojna in raziskovalna dejavnost,
Zgornja Polskava
 

Novice

 
 
RAZPIS NAGRAD TEHNOLOŠKE MREŽE TEHNOLOGIJA VODENJA PROCESOV
Tehnološka mreža »Tehnologija vodenja procesov« (TM TVP) razpisuje nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela. Nagrade so namenjen... »
 
 
Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrs... »
 
 
29. Tehniški posvet vzdrževalcev Slovenije
Program  posvetovanja
Otočec, 9. in 10. oktober 2019 »
 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.