Uredništvo


Univerza v Ljubljani
Fakulteta za strojništvo Uredništvo revije VENTIL

Aškerčeva 6, POB 394, 1000 Ljubljana

T: 01 47 71 704
F: 01 25 18 567 
    01 4771-772
E-mail: ventil@fs.uni-lj.si

Revijo sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju

9. okt. 2019 00:00:00
 

Podeljena so bila najvišja priznanja, celo dve zlati           
           
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport,  predstavile poglavitne raziskovalne inštitucije v Sloveniji. Na ogled so bile vrhunske tehnologije z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, IT, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije, medicinske podporne tehnologije in drugo.
 
Poudarek na letošnji predstavitvi je bil,  na predstavitvi novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij, novodobnih poklicih in sodobnih izobraževalnih programih. Letošnje stičišče je bilo usmerjeno predvsem na področje mikro, bio in nanotehnologij ter vesoljskih tehnologij.  Stičišče vsako leto  predstavlja priložnost za promocijo slovenske znanosti, predvsem pa tudi priložnost za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero. Vodja stičišča je vsako leto Janez Škrlec, bivši član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije. V okviru »Stičišča znanosti in gospodarstva je bila predstavljena tudi inovacija prototip ovčje ovratnice za odganjanje volkov. Inovacija je plod slovenskega znanja in sicer biotehniške fakultete iz Ljubljane in Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani. Inovacija je še toliko bolj pomembna zdaj, ko se slovenija srečuje s problemom volkov.

Svoje delo in znanstvena dognanja so na MOS-u predstavili: Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Univerza v Mariboru, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - UM, Fakulteta za elektrotehniko UL, Fakulteta za strojništvo – UL in UM, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM, Višja in visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju, Slovensko Inovacijsko Stičišče Evropsko Gospodarsko Interesno Združenje  (SIS EGIZ), CO Nanocenter,  Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS (CTT IJS) in številni drugi, ter visokotehnološka podjetja: Skylabs d.o.o, EKOSEN d.o.o, EUREL d.o.,  RLS d.o.o,   PS d.o.o iz Logatca, Miel Elektronika d.o.o, Makro Team d.o.o, MyCol d.o.o , ADD ProS d.o.o, Nanotul d.o.o, Dobre rešitve d.o.o, INEA d.o.o  in drugi. Medijski partnerji so bili: Kvadrati priloga Večera, IRT 3000, Ventil in Tovarna leta – Finance.

Letos je strokovna komisija Celjskega sejma Stičišču znanosti in gospodarstva podelila posebno priznanje za celovito predstavitev novih tehnologij in tehnoloških procesov, ter primerov dobre prakse povezovanja znanosti in gospodarstva. Zlato priznanje pa je letos v okviru Stičišča znanosti in gospodarstva prejel Kemijski inštitut iz Ljubljane za  nanotehnološki proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice. Zlato priznanje je prejel tudi Janez Škrlec, Razvojna raziskovalna dejavnost, za inovacije na področju bionike v povezavi s tehnološkim svetom sodobne medicine.

 

Novice

 
 
RAZPIS NAGRAD TEHNOLOŠKE MREŽE TEHNOLOGIJA VODENJA PROCESOV
Tehnološka mreža »Tehnologija vodenja procesov« (TM TVP) razpisuje nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela. Nagrade so namenjen... »
 
 
Letos izjemno uspešno »Stičišče znanosti in gospodarstva« tudi na 52. MOS-u v Celju
Na 52. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, v Celju so se že četrtič, v »Stičišču znanosti in gospodarstva«, ki je projekt Ministrs... »
 
 
29. Tehniški posvet vzdrževalcev Slovenije
Program  posvetovanja
Otočec, 9. in 10. oktober 2019 »
 
   
   
 ppt commerce  MIEL-OMRON
   

Ventil 

revija za fluidno tehniko, avtomatizacijo in mehatroniko

Osnovno poslanstvo revije je prenos znanja v prakso, nadaljnji razvoj in popularizacija področij fluidne tehnike, avtomatizacije in mehatronike, kot tudi skrb za strokovno izrazoslovje na omenjenih področjih.
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta.